Navadna glota (Brachypodium pinnatum)

  • Domov
  • Navadna glota

Družina: trave (Poaceae)

Red: travovci (Poales)

Razred: enokaličnice (Liliopsida)

Velikost: 50-120 cm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: obronki svetlih gozdov, opuščeni, bolj suhi travniki, robovi mejic, predvsem v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: rušnato razrasla trajnica z dolgimi, plazečimi pritlikami. Mladi listi so rumenozeleni, kasneje postanejo temno zeleni, so črtalasti, ploski, 4 do 6 mm široki, po spodnji strani raskavi in prekriti z drobnimi bodičkami, po zgornji strani redko do raztreseno dlakavi. Listna kožica (ligula) je 2 do 3 mm velika, nekoliko koničasta. Socvetje je podolgasto, pokončno (redko nekoliko kimasto), klaski so sedeči, dvoredno razvrščeni, med seboj odmaknjeni, vitki, poševno štrleči. Krovne pleve so resaste (resa je do 6 mm dolga), večinoma kratkodlakave, redkeje gole.

 

Posebnosti: v večjem delu Slovenije je dokaj razširjena vrsta, značilna za opuščene in zaraščujoče se travnike, v pomurski regiji je redkejša in večinoma ne tvori gostih sestojev. Vrsto občasno sejejo na degradiranih in požganih območjih za obnovitev habitatov. Kot krmna rastlina nima visoke energijske vrednosti, živina se je, zaradi raskavih listov, večinoma izogiba.

 

Podobne vrste: skalna glota (Brachypodium rupestre) - gozdna glota (Brachypodium sylvaticum) - dvoklasa glota (Brachypodium distachyon).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti