Hotiško jezero / Jula (22 - stoječe sladke vode)

  • Domov
  • Hotiško jezero / Jula

HT koda: 22.12 / 22.13

Habitatni tip (HT): mezotrofne vode / evtrofne vode

Varovanje: na lokalni ravni

Ogroženost: srednje visoka



Prepoznavanje

Gre za nekdanji stranski rokav reke Mure, ki ima še vedno bogato osrednje vodno telo. Leži tik ob magistralni cesti Murska Sobota - Lendava, blizu naselij Hotiza in Dolnja Bistrica. Ima podkvasto (meandrasto) obliko. Njena površina znaša dobrih 4 ha in je nekje 1 km dolga, z največjo globino okrog 3 m. Južni del obrežja je urejen, vzdrževan in dostopen z avtomobilom, medtem ko sta severni in vzhodni del bolj prepuščena naravi. V mrtvico priteče iz zahodne strani manjši potoček, sama mrtvica ima tudi iztok, ki se kot kanal/potoček nadaljuje v bližnji poplavni gozd Orlošček.

 

Mrtvica je priljubljeno mesto za ribolov. V njej najdemo številne splošno razširjene sladkovodne vrste rib, kot so krap, ščuka, navadni ostriž, ploščič, androga, rdečeperka, som, koreselj in tudi bolj redkejše vrste. Za vzdrževanje populacij rib skrbi lokalna ribiška družina. V zadnjih letih se v mrtvici redno pojavljata tudi vidra (Lutra lutra) in bober (Castor fiber), občasno tudi vodomec (Alcedo atthis). Na mrtvici se redno pojavlja tudi labod grbec (Cygnus olor), ki verjetno tudi gnezdi. Pestrost vodnih nevretenčarjev je zaradi obilja rib nekoliko nižja kot pri drugih mrtvicah, vendar še vseeno dovolj bogata. V njej živijo ličinke nekaterih kačjih pastirjev, vrbnic, mladoletnic, vodni hrošči in vodne stenice, številni sladkovodni polži in celo sladkovodne spužve.

 

Mrtvica je tudi pomemben habitat za mnoge ogrožene vodne rastline. Med take sodijo vodna grebenika (Hottonia palustris), južna mešinka (Utricularia australis), rumeni blatnik (Nuphar lutea), beli lokvanj (Nymphaea alba), žabji šejek (Hydrocharis morsus-ranae) ter močvirska krpača (Thelypteris palustris). Mrtvico najbolj ogrožajo neposrednja bližina obdelovalnih površin in nenadzorovani posegi v prostor, med katere sodi tudi sečnja obrežnega drevja in intenzivna košnja zelenic ob obrežju.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti