Oddvojena trakavka* (Metzgeria conjugata)

  • Domov
  • Oddvojena trakavka*

Družina: trakavke* (Metzgeriaceae)

Red: ploski višji jetrenjaki* (Metzgeriales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 2-6 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: vlažni in senčni gozdovi, logi, parki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: steljka je ploska in se gosto, plazeče razrašča po podlagi (pritrja se z rizoidi), je vilasto razrasla, stranske veje so trakaste do krpate, na vrhu zaokrožene, prosojno rumenkaste ali zelenkaste, 1-1.5 mm široke, z razločnim osrednjim rebrom (navidezna "žila") ter z navzdol uvihanim robom, ki je porasel z nekajceličnimi laski (tudi osrednje rebro je po spodnji strani poraslo z laski). Rastlina je enodomna in le redko tvori gametangije (za spolno razmnoževanje) ter prav tako zelo redko sporofite (za tvorbo spor). Večinoma se razmnožuje vegetativno z razraščanjem in fragmentacijo.

 

Posebnosti: vrsta je od vseh drugih vrst mecgerij najbolj pogosta in tudi najbolj konkurenčna. Večinoma porašča vlažna mesta, vlažne skale in kamne ter odmrla debla dreves na senčnih mestih. Rod Metzgeria je poimenovan po nemškem bakrorezcu in oblikovalcu Johannu Baptistu Metzgerju (1771-1844).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadna trakavka* (Metzgeria furcata) - brstičnata trakavka* (Metzgeria fruticulosa).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti