Dvozoba operjenka* (Lophocolea bidentata)

  • Domov
  • Dvozoba operjenka*

Družina: operjenke* (Lophocoleaceae)

Red: listasti višji jetrenjaki* (Jungermanniales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 1-4 cm

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: senčni, vlažni gozdovi, na podrtih drevesih, redkeje vlažna skalovja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je rumenkasto- do svetlozelen, nežen in se plosko razrašča po podlagi. Vejice steljke so enostavne ali enkrat, kvečjemu dvakrat vilasto razvejane, po zgornji strani gosto porasle z 2-3 mm širokimi, ploskimi lističi, ki imajo široko razširjen bazalni del, na vrhu so plitvo polmesečasto izrobljeni ter z dvema zobcema, so skoraj nasprotno razvrščeni, med seboj se dotikajo, le redko tudi delno prekrivajo. Spodnji lističi so mnogo manjši od zgornjih, izraščajo vzdolž stebleca, so prav tako polmesečasto dvozobi in z dodatnima, stranskima zobcema. Gametangiji so večinoma nameščeni na vrhu vejic, v zalistju in so vgreznjeni v čašaste, nazobčane lističaste tvorbe. Sporift je pecljat, s črnikasto, bleščečo kapsulo, ki se ob zrelosti zvezdasto razpre.

 

Posebnosti: rastlina je močno aromatična. Večinoma porašča gola debla podrtih dreves, večinoma na senčni in vlažni strani. Pogosto raste skupaj z drugimi vrstami mahov, ki jih prav tako lahko prerašča.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): raznolistna operjenka* (Lophocolea heterophylla) - kuštrava operjenka (Lophocolea cuspidata) - vrste iz rodu Chiloscyphus spp.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti