Raznolistna operjenka* (Lophocolea heterophylla)

  • Domov
  • Raznolistna operjenka*

Družina: operjenke* (Lophocoleaceae)

Red: listasti višji jetrenjaki* (Jungermanniales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 1-4 cm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: senčni in bolj vlažni gozdovi, logi, parki, na podrtih drevesih, drevesni štori, redkeje vlažne skale

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je zelen, sivkasto- do rahlo modrozelen, ki se plosko razrašča po podlagi. Vejice steljke so enostavne ali največ dvakrat vilasto razvejane, do 3 mm široke, po zgornji strani gosto porasle z 1-2 mm širokimi, ploskimi lističi (v suhem stanju se uvihajo), so skoraj nasprotno razvrščeni, med seboj se večinoma vsaj delno prekrivajo. Lističi so dveh tipov, tisti na zgornjem delu stebelc so večinoma jajčasti z zaokroženim vrhom, tisti bolj pri dnu stebelc so večinoma ostro do plitvo dvozobi (lahko tudi obratno ali pa prevladuje en tip lističev). Lističi na trebušni strani stebelca so mnogo manjši od zgornjih, nacepljeni v dva glavna in dva stranska roglja (zobca). Gametangiji so nameščeni na koncu stebelca v zalistju in so vgreznjeni v čašaste, nekoliko podaljšane lističaste tvorbe. Sporift ima dolg, belkast pecelj (seta), ki na vrhu nosi črnikasto, bleščečo pušico (kapsula), ki se ob zrelosti zvezdasto razpre.

 

Posebnosti: rastlina je močno aromatična. Večinoma porašča ogolela debla podrtih dreves, večinoma na senčni in vlažni strani. Pogosto raste skupaj z drugimi vrstami mahov, ki jih prav tako lahko prerašča.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvozoba operjenka (Lophocolea bidentata) - kuštrava operjenka (Lophocolea cuspidata) - vrste iz rodu Chiloscyphus spp.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti