Kuštrava operjenka* (Lophocolea cuspidata / Chiloscyphus cuspidatus)

  • Domov
  • Kuštrava operjenka*

Družina: operjenke* (Lophocoleaceae)

Red: listasti višji jetrenjaki* (Jungermanniales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 1-4 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: senčna in vlažna mesta v gozdovih, predvsem bukovih, na podrtih drevesih, štorih, redkeo tudi na skalah in na tleh

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je plosko polegel, močno razrasel. Lističi na hrbtni strani so skoraj nasprotno razvrščeni, kvadratasti, pri dnu razširjeni, na vrhu nacepljeni v dva, lasasto podaljšana zobca (precej daljša kot pri zelo podobni Lophocolea bidentata), prosojno rumeno- do temnozeleni, med seboj se dotikajo ali delno prekrivajo, pogosto so uvihani. Lističi na trebušni strani (amfigastriji) so drobni, razcepljeni v dva glavna in dva stranska zobca. Sporogon ima dolg, belkast pecelj (seta) in okroglasto, bleščeče črno pušico (kapsula), ki se ob zrelosti zvezdasto razpoči.

 

Posebnosti: vrsto so včasih obravnavali tudi kot obliko dvozobe glavničarke* (Lophocolea bidentata f. cuspidata). Vrsta vsebuje oljne kapljice, ki dajejo značilen vonj, če rastlino zmečkamo. Večinoma uspeva na ogolelih podrtih drevesnih deblih ali štorih, občasno tudi na vlažnih gozdnih tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvozoba operjenka* (Lophocolea bidentata) - raznolistna operjenka* (Lophocolea heterophylla).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti