Navadna zavitolistka* (Nowellia curvifolia)

  • Domov
  • Navadna zavitolistka*

Družina: glavičarke* (Cephaloziaceae)

Red: listasti višji jetrenjaki* (Jungermanniales)

Razred: višji jetrenjaki (Jungermanniopsida)

Velikost: 2-4 cm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: mešani in iglasti gozdovi, predvsem na odmrlem lesu, redkeje na golih tleh

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) je dvodomen, polegel, plazeč, s številnimi, nitastimi stebelci, ki so večinoma enostavna in gosto olistana, zelena ali rdečkasta do rjavkastordeča, največ 1 mm široka. Lističi na hrbtni strani so rahli, med seboj nekoliko razmaknjeni, močno ukrivljeni (zato so stebelca videti cilindrična), asimetrični (na bazalnem delu s široko, krpato "vodno vrečko"), na vrhu podaljšani v dva lasasta roglja. Lističi na spodnji strani stebelca so razviti le na ženskih gametofitih in so drobni. Gametangiji se nahajajo na vrhu stebelc in so obdani z listnato tvorbo (periant), ženski gametangiji (arhegoniji) so obdani z dvodelnimi, nazobčanimi lističi. Sporogon je nepecljat (z zelo kratko seto), pušica (kapsula) je podolgovata, rjavkasta in se ob zrelosti štiridelno razpoči.

 

Posebnosti: rastlina lahko mestoma tvori goste preproge, pojavlja se predvsem na bolj vlažnih in senčnih mestih, pogosto v družbi drugih mahov. Pogostejša je v gričevnatih in hribovitih predelih, predvsem v mešanih ali iglastih gozdovih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvorogljata glavičarka* (Cephalozia bicuspidata) - verigasta glavičarka* (Cephalozia catenulata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti