Brinolistni lasasti kapičar (Polytrichum juniperinum)

  • Domov
  • Brinolistni lasasti kapičar

Družina: mnogodlačnice (Polytrichaceae)

Red: mnogodlačniki (Polytrichales)

Razred: mnogodlačniki (Polytrichopsida)

Velikost: 3-4 cm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: mešani zakisani (predvsem bukovi) gozdovi v gričevnatih predelih (redkeje v nižinah), resave

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: gametofit (spolna generacija) ima kratka, pokončna, enostavna, rdečkasta, gosto olistana stebelca, ki tvorijo goste, blazinaste razrasti in občasno prekrivajo večje površine tal. Lističi so ozko šilasti, togo vodoravno štrleči, sivozeleni, nekoliko bodeči in mesnati, razvrščeni naokrog stebelca, brez zobcev ob robu (!), z rdečerjavo konico. V suhem stanju so robovi lističev zviti, sami lističi pa so prilegli ob steblo. Moški gametangiji (anteridiji) se razvijejo na čašasto razprtem vrhnjem delu stebelca, ki je rdečkasto obarvan. Ženski gametangiji (arhegoniji) se prav tako razvijejo na vrhnjem delu stebelca (na drugem gametofitu) in jih obdajajo navzgor štrleči sterilni lističi. Sporofit (nespolna generacija) tvori 2 do 5 cm dolg, rdečkast pecelj (seta), na vrhu katerega se nahaja glavičasta pušica (kapsula), v kateri nastajajo in dozorijo številni trosi (spore). Pušica je sprva pokončna, nato je kimasta, valjasta, štiriroba, v mladosti jo prekriva rumenkast, kožnato kapucast ostanek arhegonija (kaliptra). Pušica se na vrhu oblasto zoži v pokrovček (operkulum), ki ob zrelosti trosov odpade. Na tem mestu se nahaja krožnata ploščičasta odprtina (peristom), ki jo od strani omejuje serija drobnih zobčkov.

 

Posebnosti: v suhem stanju je rastlina toga, bodeča in po listih spominja na brin (Juniperus spp.). Je pionirska vrsta, ki pogosto poraste požgana in oglolela gozdna tla, predvsem na bolj zakisani podlagi.

 

Podobne vrste (neuveljavljeno ime): dolgolasi lasasti kapičar* (Polytrichum piliferum) - togi lasasti kapičar* (Polytrichum strictum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti