Citronasti gobji slinar* (Malacolimax tenellus)

  • Domov
  • Citronasti gobji slinar*

Družina: slinarji (Limacidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 2-4 (6) cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: senčni listnati gozdovi, predvsem bukovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: v celoti so citronasto rumeni, bledo oranžni ali zelenkasto rumeni (redkeje belkasti), le tipalnice so temne. Površina telesa je rahlo vzdolžno izbrazdana, le redko rahlo pasasta, nekoliko prosojna, s kratkim, topim hrbtnim grebenom, ki se razteza le po zadnjem delu repa, ta se proti koncu enakomerno zoži. Plašč dosega manj kot 1/3 telesa, ima koncentrične brazde, podobne prstnemu odtisu, dihalna odprtina (pneumostoma) se nahaja ob robu zadnje polovice plašča. Noga je po spodnji strani rumenkastobela, sluz je oranžna ali rumena, močno lepljiva.

 

Obnašanje: čez dan se večinoma skrivajo pod kamni, v trhlem, razpadajočem lesu, odpadlem listju ali pod lubjem odmrlih dreves. Ob vlažnem in deževnem vremenu pogosto zlezejo na drvesa, predvsem na bukve, kjer se hranijo z drobnimi glivami, ki rastejo po lubju. V jesenskem času se hranijo s trosnjaki (gobami), predvsem na spodnji strani listark. Odrasli so dvospolniki (hermafroditi), mladostni osebki so neobarvani ali bledorumeni, hranijo se z miceliji različnih gliv v listni stelji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumeni slinar (Limax flavus) - španski lazar (Arion vulgaris) - rdeči lazar (Arion rufus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti