Vriskarica (Anthus spinoletta)


Družina: pastirice (Motacillidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 15-17 cm

Razširjenost: raztreseno, le v preletu

Življenjski prostor: ob rekah in potokih, prodišča, preorane njive

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: vrsta v Sloveniji gnezdi v visokogorju (Alpe, Pohorje, Snežnik). V nižinskih predelih se pojavlja predvsem v jesenskem in zimskem času, večinoma ob rekah in potokih ter po njivah, ko se zbere v manjše ali večje jate (pogosta je tudi ob obali). Od vseh cip (Anthus spp.) je največja in najbolj čokata.

 

Odrasli osebki: po zgornji strani glave je siva (v zimskem času sivorjava), hrbet je sivorjav, rahlo progast (proge niso tako izrazite kot pri drugih vrstah cip). Kljun je tanek, koničast, temen (v zimskem času z rumenkastim osrednjim delom). Nadočesna proga je svetla in izrazita, čez oči poteka ozka, temnejša proga, ki je izrazitejša v poletnem času. Grlo in prsi so v poletnem času rožnato nadahnjene, le medlo progaste, v zimskem času je po spodnji strani bela in intenzivno črno progasta, s krepkim, svetlim "brkom" pod lici. Krila so sivorjava, peresa imajo temnejši osrednji del, ramenska peresa imajo izrazite, bele konice, zato čez ramenski del potekata dve progi (krajša zgornja in daljša spodnja). Noge so tanke in temne v poletnem času ali nekoliko svetlejše v zimskem času. Rep je dolg, sivorjav, ostro belo obrobljen.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi na tleh med skalami ali med šopi trave. Letno ima do 2 zaroda, gnezdi nekje med junijem in julijem. Samica v povprečju znese 4 do 6 zelenkastih do rdečkasto sivih, olivno lisastih jajc. Vali jih nekje 15 dni, za gnezdomne mladiče skrbita oba starša. Ti se speljejo nekje po dveh tednih.

 

Oglašanje: samci pogosto pojejo z izpostavljenega mesta. Petje je melodično, ritmično, sestavljeno iz serije ponavljajočih se ostrih in jasnih sekvenc: "zri zri zri zri-zri-zri-zri-zri-zi-zi-zizizizizizizi sviririrr-sviririrr-sviririrr suuii-suui psiiieh-psiiiieh". Klic je oster sst", "psi" ali "vuisst".

 

Podobne vrste: skalna cipa (Anthus petrosus) - travniška cipa (Anthus trivialis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti