Duplar (Columba oenas)


Družina: golobi (Columbidae)

Red: golobi (Columbiformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 28-32 cm; razpon kril 60-66 cm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: strnjeni gozdovi, predvsem v gričevnatih predelih, redkeje parki

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: močno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: gozdna vrsta, ki jo zelo redko opazimo, a jo lahko zaradi zamolklega in značilnega gruljenja slišimo tudi do kilometer daleč. Gnezdi v opuščenih duplih, ki jih večinoma izdolbe črna žolna (Dryocopus martius) ali kakšna druga večja žolna. Paritvena sezona poteka v pozno zimskem času, ko samci z boji in gruljenjem izkazujejo teritorialnost. Občasno gnezdi v kolonijah. Hrani se s semeni, plodovi ter manjšimi nevretenčarji, pogosto obiskuje polja, predvsem strnišča. Vrsta je veljala za zelo redko, a so se današnje regionalne populacije nekoliko povečale in stabilizirale.

 

Odrasli osebki: perje je skoraj v celoti sivo modrikasto. Na vratu se na vsaki strani nahaja velika, bleščeče zelena lisa (zelo podoben grivar ima na istem mestu še belo liso). Oči so v celoti črne (pri grivarju so rumene, s črno zenico). Prsi so nežno rožnato nadahnjene. Krila so skoraj enotno sivo modrikasta (pri mestnem golobu so večinoma svetlejša in temno lisasta), le letalna peresa so črna, v spodnjem delu kril sta dve kratki, črni progi (belih prog ni!). Rep je kratek, s širokim, črnim pasom na koncu.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdi v opuščenih duplih, včasih tudi na zapuščenih vranjih in kanjinih gnezdih. Gnezdo nastelje z vejicami, rastlinskimi vlakni in mahom. Gnezditvena sezona traja nekje od marca do avgusta, pogosto s 3 do 4 zarodi na leto. Samica večinoma znese 2 bleščeče beli jajci, ki ju izmenično valita oba starša nekje do 17 dni. Mladiča gnezdomca poletita nekje po 18. do 24. dnevih. Mladostni osebki še nimajo značilne zelene lise na vratu in imajo temen kljun.

 

Oglašanje: zelo prepoznavno, zamolklo in globoko gruljenje s prekinjenimi ter proti koncu naglašenimi "hu-uu hu-uu hu-uu".

 

Podobne vrste: grivar (Columba palumbus) - mestni golob (Columba livia domestica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti