Zaobljeni krešič (Carabus (Tomocarabus) convexus)

  • Domov
  • Zaobljeni krešič

Družina: krešiči (Carabidae: Carabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 14-20 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, njivske površine, travniki, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črno z bleščeče kovinsko modrim leskom. Glava je črna z velikimi čeljustmi, tipalnice so prav tako črne, z valjastimi členki (bazalni členek je največji). Oprsje je široko (širše kot je dolgo), rahlo hrapavo, ob straneh nekoliko zaobljeno, na spodnjem robu skoraj ravno in pri dnu na vsaki strani podaljšano v topa, kratka, krpata izrastka. Pokrovke so jajčaste, v spodnjem delu širše kot v zgornjem delu, na koncu pogosto oblasto podaljšane, s finimi, vzdolžnimi, drobno pikčastimi linijami, ki so med seboj vzporedne. Noge so temne, stegenca so krepkejša.

 

Obnašanje in razvoj: kot večina krešičev, je tudi ta vrsta plenilska (tako odrasli, kot tudi ličinke), pleni predvsem žuželke, deževnike in golime polže, ki jih aktivno lovi (večinoma ponoči). V nevarnosti lahko iz zadka izloči smrdljivo, jedko tekočino, lahko pa tudi uščipne s čeljustmi. Poseljuje bolj odprta območja, kot so ruderalne in njivske površine, pojavlja pa se tudi v gozdovih, predvsem na nekoliko bolj vlažnih mestih. Pogosto se skriva pod odmrlimi drevesi in kamni.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): modri krešič (Carabus intricatus) - modrovijolični krešič* (Carabus problematicus) - hrapavi krešič (Carabus caelatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti