Ledvičastolisa polonica (Chilocorus renipustulatus)

  • Domov
  • Ledvičastolisa polonica

Družina: polonice (Coccinellidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: listnati gozdovi, svetli gozdni obronki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, bleščeče črno, z dvema oranžnordečima, kvadratastima lisama na sredini pokrovk. Glava je drobna, večji del jo prekriva polkrožno oprsje. Pokrovke so v obrisu skoraj okrogle, s prosojnim in rahlo razširjenim zunanjim robom, mnogo večje kot glava in pokrovke skupaj. Lisi na pokrovkah sta precej veliki, bolj kvadratasti oz. okroglasti (večji in bolj jasno izraženi, kot pri zelo podobni črtastolisi polonici* (Chilocorus bipustulatus)), pogosto tudi rumenkasti, le redko tudi manjkata. Noge so črne, le malo daljše od pokrovk.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se hranijo večinoma z listnimi ušmi in prezimijo (aktivni so lahko že zelo zgodaj spomladi, predvsem v sončnih dneh). Ličinke so oranžnorjave, posejane z razvejanimi, togimi, črnimi ščetinastimi izrastki, glava je črna. Tudi one plenijo listne uši. Od črno obarvanih osebkov harlekinske polonice (Harmonia axyridis) se loči po tem, da nima belih lis ob straneh na glavi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črtastolisa polonica* (Chilocorus bipustulatus) - dvopikčasta polonica (Adalia bipunctata) - borova polonica (Exochomus quadripustulatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti