Rdečeglavi kraljiček (Regulus ignicapilla)

  • Domov
  • Rdečeglavi kraljiček

Družina: kraljički (Regulidae)

Red: pevci (Passeriformes)

Razred: ptiči (Aves)

Velikost: 9 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: mešani in listnati gozdovi predvsem v gričevnatih predelih, parki, naselja

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: potencialno ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Splošno: poleg stržka in rumenoglavega kraljička sodi med najmanjše evropske ptice. Pogostejši je v mešanih in listnatih gozdovih, občasno se pojavlja tudi v parkih in naseljih. Vrsta je teritorialna in monogamna, samčki s petjem in nasršeno naglavno perjanico vneto branijo teritorij, ki navadno ni večji od pol hekterja. Pri nas je stalnica, večji del populacije se pozimi seli v submediteranske predele.

 

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna rumenoglavega kraljičku (Regulus regulus), od katere pa se loči po sledečih znakih: prepoznavni sta črna čezočesna proga in bela nadočesna proga, ki pri rumenoglavem kraljičku manjkata. Temenska proga je pri samcih intenzivno oranžna do rdečeoranžna, pri samicah je rumena. Hrbtni del je olivno rumenkast, čez temnejše peruti potekata dve beli črti.

 

Gnezdenje in zarod: gnezdo si večinoma uredi na kaki nižji veji in je čašaste oblike, spleteno iz vejic, mahu in drugega mehkejšega materila (pogosto je material povezan s pajčevino), postlano s puhom. Samica znese v povprečju 5 do 8 (tudi do 12) jajc, ki so rahlo rožnato belkasta, pogosto z nejasnimi pikami in so proti vrhu rahlo koničasta. Vali jih nekje 14 do 16 dni, za mladiče nato skrbita oba starša. Povprečna življenjska doba ptic je nekje 2 leti.

 

Oglašanje: podobno kot pri rumenem kraljičku, le nekoliko nižje, sestavljeno iz rahlih žvižgov "zit-zit-zit". Tudi petje sestavlja serija nežnih in visokih žvižgov "zit-zit-zit zit-zit-zit...", ki jih je nekje do 14.

 

Podobne vrste: rumenoglavi kraljiček (Regulus regulus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti