Srednji zgodnji pedic* (Boudinotiana (Archiearis) notha)

  • Domov
  • Srednji zgodnji pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Archiearinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 30-40 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: poplavni logi, vrbovja in topolovja, svetli listnati gozdovi ob vodah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samec in samica sta podobno obarvana (samci imajo izrazito glavničaste tipalnice, samice imajo enostavne nitaste tipalnice). V mirovanju so krila trikotno zložena čez telo. Sprednja krila so po zgornji strani skoraj enovito sivorjava, z bolj ali manj neizrazitimi prečnimi linijami in pasovi, včasih z veliko piko v srednjem delu, gosto "poprhnjena" s srebrnkastimi luskicami. Včasih je pas na sprednjem delu kril precej temen in izrazit, pogosto je prepoznavna tudi belkasta lisa na zgornjem delu zunanjega roba prednjih kril. Zadnja krila so oranžnorumena, s temnorjavim pasom ob zunanjem robu ter široko, trikotno bazalno, temnorjavo liso, pogosto tudi s temno piko. Obarvanost dokaj variira, prepoznavanje vrst znotraj skupine Archiearinii je dokaj težavno!

 

Obnašanje in razvoj: precej zgodnja vrsta, ki se lahko pojavlja že v toplih pozno februarskih dneh in leta nekje do aprila. Gosenice so zelene do rumenkastozelene ali celo rdečkaste (tedaj imajo vzdolžne bele linije), gole, s širokim črnim bočnim pasom ter rumenkasto glavo, ki ima dva črna čezočesna pasova. Hranijo se z listi topolov (Populus spp.), predvsem trepetlike (Populus tremula) in z listi breze (Betula pendula). Ob koncu larvalnega razvoja si izgrizejo votlinico v vejo, v kateri se nato zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): brezov zgodnji pedic* (Archiearis parthenias) - mali zgodnji pedic* (Boudinotiana puella) - rdečevrbov zgodnji pedic* (Boudinotiana touranginii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti