Navadni lišček (Tritomegas bicolor)

  • Domov
  • Navadni lišček

Družina: talne stenice (Cydnidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-7.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: obdelane površine, travišča, sadovnjaki, ruderalne površine, grmišča

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, pretežno bleščeče črno z belimi lisami. Glava, oči in vitke, dolgočlenaste tipalnice so črne. Oprsje je široko polkrožno, ob zunanjih robovih ozko belo obrobljeno (belo obrobljen je le zgornji del roba!), fino drobno jamičasto. Ščitek (scutellum) je široko trikoten, črn, bleščeč, rahlo jamičast. Pokrovke so črne, z valovito izrezano belo liso na zgornjem delu in belimi konicami, tako dolge kot ščitek. Letalna krila so pogosto rjavkasta, zunanji rob zadka je "šahasto" črno-bel. Noge so vitke, porasle s ščetinami in so črne z belimi vzdolžnimi lisami na golenih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta v več generacijah in se večinoma zadržujejo na tleh, poleti tudi na cvetočih rastlinah (predvsem ustnaticah), spomladi pa pretežno na sadnem drevju. Sporazumevajo se lahko z drgnjenjem nazobčanih delov telesa (stridulacija) ali pa s potresavanjem telesa (tako se tresljajo prenašajo po podlagi). Po oploditvi samice izležejo skupke jajčec v izkopane jamice v tleh in jih varujejo dokler se ne izležejo mlade ličinke. Te imajo rumenkast zadek, na katerem so črne prečne proge, glava in oprsje sta v zgodnejših stadijih ličink pretežno črna, kasneje se predvsem na oprsju in zametkih pokrovk pojavijo večje rumenkaste lise.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnokrili lišček* (Tritomegas rotundipennis) - primorski lišček (Tritomegas sexmaculatus) - repična kapusnica (Eurydema oleraceum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti