Poletna trnorepka* (Siphlonurus aestivalis)

  • Domov
  • Poletna trnorepka*

Družina: trnorepke* (Siphlonuridae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: bistri in manjši potočki, kanali

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, večinoma rumenorjavo, s temnejšimi pasovi na zadku. Oči so pri samcih "turbanske" (zgornji del oči je povečan, izbuljen). Krila so prosojna, fino drobno mrežasta s številnimi prečnimi žilicami, sprednja so mnogo večja od zadnjih, na zgornjem zunanjem robu so rumenkasta. Zadek je vitek, večinoma temnorjav do temnorjavo pasast, na koncu z dvema dolgima, nitastima izrastkoma (cerka). Noge so svetle, pri samcih je prvi par močno podaljšan in obrnjen naprej.

 

Ličinke: telo je podolgovato, valjasto, rumeno- ali temnorjavo, posejano s temnejšimi vzorci, okrog 10 mm dolgo. Glava je usmerjena naprej, po temenskem delu z dvema rjavima črtama, oči so obstransko nameščene, tipalnice so nitaste, krajše od širine glave. Zadek je zelo dolg, trahealno-škržni izrastki so listasti, dobro ožiljeni, prva dva para sta podvojena, ostalih pet je posamičnih. Končni segmenti zadka so ob robovih trnati, zadnji par je ozko trikoten, na bazi ožji kot je dolžina trna (!). Na koncu zadka se nahajajo trije nitasti izrastki (cerki), osrednji je v celoti peresast, stranska dva le z notranje strani, na sredini imajo vsi trije temno črto. Noge so svetle.

Znotraj tega rodu so si ličinke različnih vrst izjemno podobne, potrebno je pregledati še mikrostrukture na zadku in čeljustih!

 

Obnašanje in razvoj: letno se pojavlja ena generacija, odrasli osebki se pojavljajo nekje od maja do avgusta. Živijo nekje 4 do 5 dni, v tem času se le parijo. Ličinke živijo na dnu bistrih potočkov in manjših pretočnih voda, ki imajo revno vegetacijo, večinoma med kamni ali na golem tlu. So dobre plavalke in se hranijo z rastlinskim materialom in dendritom, občasno uplenijo manjše vodne nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): širokotrna trnorepka* (Siphlonurus armatus) - jezerska trnorepka* (Siphlonurus lacustris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti