Kobranka (Natrix tessellata)


Družina: goži (Colubridae)

Red: luskarji (Squamata)

Razred: plazilci (Reptilia)

Velikost: 80-130 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: vodna in obvodna okolja, predvsem bogata z ribami

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: samice so v popvrečju večje in krepkejše od samcev. Prevladuje rumenorjava do temnorjava obarvanost telesa, pogosti so zelo temni, a tudi zelo svetli osebki. Značilne so temne, skoraj kvadrataste lise, ki se v pasovih raztezajo od konca glave vse do repa (lise lahko tudi manjkajo). Glava je velika, podolgasto trikotna, neostro ločena od ostalega trupa, z nekoliko koničastim gobčkom ter temno podpolžno liso na čelnem delu, ki pa lahko manjka. Pogosto so prisotne temne, "zaušesne" lise (brez beline in rumene lise, ki sta značilni za zelo podobno belouško (Natrix natrix)). Oči so umazanorumene in imajo okroglo, črno zenico. Rep je dolg, vitek.

 

Mladostni osebki: imajo bolj intenzivne lise, ki tvorijo značilen prečno pasast temen vzorec po telesu, lahko jih zamenjamo za mlade gade (Vipera berus).

 

Obnašanje in razvoj: ta vrsta je še bolj vezana na vodna okolja kot belouška (Natrix natrix). Hrani se pretežno z ribami, upleni pa tudi dvoživke in manjše sesalce (glodavce). Plen ubije z ovijanjem in stiskanjem telesa okrog žrtve, strupnikov nima, ima pa serijo močnih in ostrih zob, ki so upognjeni nazaj. Ugriz je lahko potencialno nevaren za človeka, saj domnevno izloča blag nevrotoksin, ki nastaja v ustnih žlezah. Ob nevarnosti iz kloake izloči smrdljivo snov, pogosto pa otrpne in se dela "mrtvo" (tanatoza). V času parjenja se lahko združi v večje skupine, kjer lahko dominirajo samci. Samice odložijo skupine 10-30 jajc v mehak substrat (pesek ali suho zemljo ob vodi) nekje junija ali julija, mladi osebki se izvalijo zgodaj septembra ali prej. Vrsta prezimi v stanju hibernacije. Ponekod nazaduje zaradi izginjanja habitatov, spet drugje zaradi upada zaradi notranjih parazitov. Slovensko ime je dobila zaradi navidezne podobnosti s kobrami (Naja spp.), angleško ime zanjo pa je Dice snake (kockasta kača).

 

Podobne vrste: belouška (Natrix natrix) - smokulja (Coronella austriaca).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti