Lakotova grizlica (Aglaostigma (Astochus) aucupariae)

  • Domov
  • Lakotova grizlica

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: lokalno pogosto, sicer raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli logi, gozdni obronki, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno s širokim, oranžnordečim pasom na zadku. Glava je dokaj široka, temna, oči so prav tako temne, na bazi pogosto belkasto obrobljene. Tipalnice so po zgornji strani temne, po spodnji rumenkastorjave, prva dva bazalna členka sta kratka in odebeljena, 3. členek je med vsemi najdaljši. Oprsje je krepko, bleščeče črno, z značilnima prečnima, belima, kijastima lisama na zgornjem delu (pronotum in tegula). Krila so prosojna, z močno kostalno žilo, pterostigma je lečasta, izrazita, dvobarvno temno-rumenobela. Zadek je črn, le osrednji del (3-6 segment) je oranžen ali oranžnordeč, tudi po spodnji strani. Noge so rdečkaste ali rjavkaste, vsaj sprednja stegenca imajo temno, vzdolžno liso, tudi tarzalni segmenti so temni (obarvanost lahko delno variira).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni že od marca in nato nekje do junija. Čez dan se pogosto zadržujejo v podrasti, kjer se spreletavajo med rastlinami, občasno posedajo na večjih listih. Hranijo se se z nektarjem in pelodom. Ličinke (pagosenice) se hranijo z listi nekaterih vrst lakot (Galium spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetloroba grizlica* (Aglaostigma fulvipes) - rumenkasta grizlica* (Aglaostigma discolor).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti