Brezova ostrorobka (Elasmostethus interstinctus)

  • Domov
  • Brezova ostrorobka

Družina: ostrorobe stenice (Acanthosomatidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi z brezovimi, vrbovimi in topolovimi sestoji, mejice, grmovnata območja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je rumeno- do modrozeleno, gosto posuto s črnimi, jamičastimi pikami, pokrovke so večinoma rdeče. Tipalnice so dolgočlenaste, bazalna členka sta večinoma zelenkasta, ostali so temni ali rumenkasti. Oprsje je ozko, podolgasto deltoidno, na zunanjem delu izrazito koničasto in grbasto dvignjeno, večinoma zeleno, občasno tudi temno lisasto ali rdečkasto obrobljeno. Ščitek (scutellum) je trikoten, pri dnu podaljšan v majhen, svetel jeziček, zelen ali na bazi delno rdečkast. Pokrovke so rdeče s temnejšim osrednjim delom, ob robovih so večinoma zelene (obarvanost variira). Krila so temna, v spodnjem delu rdečkasta s prosojnimi konicami. Noge so večinoma rumenkaste ali zelenkaste.

 

Od zelo podobne kosteničeve ostrorobke (Elasmostethus minor) se le stežka loči, pregledati moramo spodnjo stran vrha zadka (zadnji segment): ta je pri brezovi ostrorobki ob straneh podaljšan v trnata izrastka, ki sta razločno daljša od konice zadka, pri kosteničevi stenici pa le dosegata vrh zadka, ki je skoraj ravno odsekan.

 

Obnašanje in razvoj: odrasle lahko opazujemo večji del leta, tudi prezimijo in se parijo že zgodaj spomladi. Večinoma se zadržujejo na deblih ali listih dreves, predvsem brez (Betula spp.), leske (Corylus avellana) in topolov (Populus spp.), ki so hranilne rastline ličink. Pri instarji (stadiji) ličink so rdečkasti, kasneje se zadek poveča in postane zelen, le osrednji del je rdeč, kasnejši instarji so lahko tudi v celoti zeleni.

 

Podobne vrste: kosteničeva ostrorobka (Elasmostethus minor) - velika ostrorobka (Acanthosoma haemorrhoidale).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti