Zmrzlikarjeva goseničarka* (Lypha dubia)

  • Domov
  • Zmrzlikarjeva goseničarka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto (?)

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi z bujnejšo podrastjo, gozdni robovi, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj temni, s svetlo "šahasto" risbo na zadku, predvsem po oprsju in na zadnjem delu zadka porasli z dolgimi ščetinastimi dlakami. Glava je svetla, med očmi (pri samicah bolj očitno) temnejša, oči so porasle z mehkimi, rumenkastimi dlakami. Oprsje je črnikasto do temnosivo, (nejasno) progasto. Ščitek (scutellum) je večinoma temen, porasel s poševno štrlečimi dlakami. Krila so prosojna, brez izrazitejših vzorcev in obarvanosti. Zadek je ovalno jajčast, s svetlejšimi lisami ob robu ali skoraj v celoti temen (vsaj 5. segment je v celoti črnikast). Noge so temne, s svetlimi zadnjimi členki stopalc, ščetinaste. Predvsem v spomladanskem času so lahko nekateri osebki tudi bolj bleščeče zelenkasto obarvani.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavijo že zgodaj spomladi in letajo nekje do junija, pogosto se sončijo po deblih dreves ali na listih drevs in grmov. Ličinke večinoma parazitirajo gosenice malega zmrzlikarja (Operophtera brumata).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rogljata metuljčkova goseničarka* (Eumea linearicornis) - temnorita dlakavooka goseničarka* (Eurithia anthophila).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti