Rdečerjava velika kačica* (Megaphyllum projectum)

  • Domov
  • Rdečerjava velika kačica*

Družina: železne kačice (Julidae)

Red: julidi (Julida)

Razred: dvojnonoge (Diplopoda)

Velikost: 22-35 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli, nekoliko bolj vlažni listnati gozdovi, večinoma pod lubjem, med mahom in v odmrlem listju

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej veliki. Telo je cilindrično podolgasto, sestavljeno iz 48-53 kolobarjastih segmentov, nekoliko bleščeče. Segmenti so v sprednjem delu (prozonit) gladki, na zadnjem delu (metazonit) prečno izbrazdani. Končni segment (telson) je koničasto trnat, nekoliko temnejši, porasel s ščetinami (v 2-4 redeh). Tipalnice so sestavljene iz rahlo kijastih členkov, ki so redko porasli s ščetinicami.

 

Samci so temnejši, večinoma enotno črno- do sivorjavi, s temno progo po hrbtnem delu, noge so svetle s temnejšimi lisami (prvi par nog je spremenjen v kavljasto strukturo). Samice so mnogo bolj barvite, rumeno- ali modrosive, večinoma pa oranžnorumene, z ožjo in temno hrbtno črto ter dvema obstranskima črtama.

 

Obnašanje in razvoj: čez dan se večinoma zadržujejo pod lubjem odmrlih dreves, v mahovih ter pod kamni. Odrasli se parijo nekje od marca do maja, nato pa še od avgusta do oktobra. Mladi osebki so rumenorjavi s temno hrbtno črto in velikimi, črnorjavimi pikami vzdolž bokov. V nevarnosti se kačasto zvijejo v spiralo, lahko pa tudi izločijo smrdljivo, jedko tekočino. Hranijo se z razpadajočim rastlinskim materialom (odmrlo listje), lahko pa tudi z lesovino, poganjki trav in mahovi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): gozdna velika kačica* (Megaphyllum silvaticum) - črtasta velika kačica* (Megaphyllum unilineatum) - vitka kačica* (Leptoiulus proximus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti