Sedlasta mreževka* (Hydropsyche contubernalis)

  • Domov
  • Sedlasta mreževka*

Družina: mreževke* (Hydropsychidae)

Red: mladoletnice (Trichoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-14 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: bistri potoki, prodnati deli rek, manjši hudourniški vodotoki, večinoma ob poplavnih in svetlih logih

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, rjavkasto obarvani, s svetlo, večinoma sedlasto liso na zgornjem robu kril (dobro vidno, ko so krila zložena čez telo). Glava je rjavkasta, oči so rdečkaste, tipalnice so nitaste, drobnočlenaste, rumenkastorjave (pasaste), dokaj dolge (krajše od dolžine telesa). Krila so rjava, z mrežasto lisasto strukturo (obarvanost variira). Ko so zložena, je zunanji del sprednjih kril trikotno koničast s poševnimi stranicami, resasto dlakav, zgornji rob je ploski, s svetlejšo liso na osrednjem delu. Noge so dokaj dolge, rumenkaste.

 

Ličinka: ličinka je prosto živeča, obdana s fino mrežasto strukturo, ki ima lijakasto obliko. Je nekoliko sploščena, umazano rumena, s krepko glavo, ki ima lisast vzorec. Vsi trije oprsni segmenti imajo temne, sklerizirane plošče, zadek je mehak. Škržni filamenti so v šopih nameščeni ob straneh zadka, ki je rahlo upognjen, na koncu ima vilasto razcepljen členek, ki ima dolge ščetine.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do avgusta oz. septembra. Večinoma jih opazimo čez dan, ko posedajo po rastlinah, večinoma na spodnji strani listov, pogosto tudi v fazi paritve. Odrasli se ne hranijo. Ličinke živijo v počasi tekočih, s kisikom bogatih vodotokih, kjer s pomočjo mreže filtrirajo organski drobir, ki se nalepi na zunanji del lovilne preže.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): v rodu mreževka* (Hydropsyche) je več, med seboj zelo podobnih vrst, težavnih za prepoznavanje.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti