Temna širokoglavka* (Gonia picea)

  • Domov
  • Temna širokoglavka*

Družina: goseničarke (Tachinidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travišča, svetli gozdni robovi, mejice, ruderalna mesta s cvetlicami

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, temni, s široko glavo in močno razmaknjenimi očmi. Glava je po zgornjem delu rumenorjava, pod očmi je belkasto poprhnjena, porasla je s ščetinami, oči so velike, rjave. Oprsje je temno sivorjavo, vzdolžno ozko črno pasasto, poraslo z nazaj ukrivljenimi, črnimi ščetinami. Ščitek je polkrožen, bronast ali sivorjav. Krila so prosojna, na bazalnem delu rahlo rjavkasta. Zadek je širok, zaobljen, temen ali ob straneh rdečerjav v sprednjem delu, ozko belo pasast, predvsem pri samcih v zadnjem delu gosteje porasel s togimi, štrlečimi ščetinami (pri samicah so bolj prilegle). Noge so v celoti črne, ščetinasto dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od marca do junija. Hranijo se z nektarjem, pogosto posedajo po cvetovih ali se sončijo na rastlinah. Ličinke so, kot pri drugih goseničarkah, parazitske, zajedajo pa predvsem gosenice sovk (Noctuidae) in nekaterih dnevnih metuljev, kot je npr. beli C (Polygonia c-album).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): pisana širokoglavka* (Gonia ornata) - pasasta širokoglavka* (Gonia vacua) - Foersterjeva širokoglavka* (Gonia foersteri).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti