Širokopasasta kosmata trepetavka* (Dasysyrphus tricinctus)

  • Domov
  • Širokopasasta kosmata trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdni obronki, svetli logi, mejice, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno, s tremi rumenimi pasovi na zadku. Glava je v sprednjem delu rumenkasta, z navpično temno črto, oči so precej velike, rdečerjave (pri samcih so zbližane, pri samicah so med seboj odmaknjene). Tipalnice so črne, betičaste, z nitastimi izrastki (ariste). Oprsje je bleščeče bakreno črnorjavo, poraslo z rumenkastimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, črnorjav. Krila so prosojna, z zelo dolgo in ozko, temno pterostigmo, ki sega skoraj do konice kril. Zadek je črn, s širokim, v sredini prekinjenim rumenim vrhnjim pasom (na bazalnem delu sta pogosto še manjši rumeni lisi), druga dva pasova sta ožja, zadnji je sklenjen, lahko tudi manjkata. Noge so rumenkaste ali oranžne, stegenca so na bazalnem delu temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so najbolj aktivni v sončnih, toplih dneh, pojavljajo se v dveh viških, od maja do junija v prvem in nato še avgusta do septembra. Večinoma se spreletavajo od cveta do cveta, kjer se hranijo z nektarjem, ali posedajo na večjih listih dreves. Tako kot mnoge trepetavke, tudi ta vrsta lahko lebdi v zraku. Ličinke se hranijo z nekaterimi vrstami listnih uši (Aphidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): beločrta kosmata trepetavka* (Dasysyrphus albostriatus) - dvopasasta osata trepetavka* (Chrysotoxum bicinctum) - čmrljasta osarica* (Temnostoma bombylans).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti