Rumena čebela pohajkovalka (Nomada flava)

  • Domov
  • Rumena čebela pohajkovalka

Družina: čebele (Apidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: listnati, predvsem bukovi gozdovi, svetli logi, mejice, grmovnata mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: podobna je osam. Glava in oprsje sta črna, gosto dlakava. Oči so velike, oranžnordeče, tipalnice so po zgornji strani oranžne, po spodnji nekoliko temnejše, krepke in upognjene, 3. členek je krajši od 4. Na oprsju so pogosto rdeče lise in izraziti rdeči grbici v spodnjem delu oprsja. Krila so vitka, rahlo temna, z rjavo, krepko pterostigmo. Zadek je vretenast, v sprednjem delu zožen in na koncu nekoliko koničast, rumen, z ozkimi črnimi prečnimi pasovi, ki so večinoma rdečerjavo obrobljeni, prvi členek zadka je prav tako rdečerjav. Noge so rdečerjave, stegenca so vsaj v spodnjem delu črnikasta.

 

Samec: podoben je samici, le da je manjši in mnogo bolj črn ter dlakav po glavi in oprsju, bazalni členek na zadku pa je črn.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je kleptoparazitska - samice namreč ne gradijo lastnih gnezd, temveč odlagajo jajčeca v zarodne celice nekaterih vrst čebel iz rodu peščinarka (Andrena spp.). Aktivne so od zgodnje pomladi pa vse tja do junija. Pogosto jih lahko opazujemo, kako se spreletavajo nizko nad gozdnimi tlemi, ko iščejo potencialna gnezda gostiteljic in jih zaradi rumenega pasastega zadka zlahka zamenjamo za prave ose (Vespidae).

 

Podobne vrste: belolisa čebela pohajkovalka* (Nomada alboguttata) - rumenolisa čebela pohajkovalka* (Nomada flavoguttata) - rdečeroga čebela pohajkovalka* (Nomada ruficornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti