Ligustrova listarica* (Tenthredo (Temuledo) temula)

  • Domov
  • Ligustrova listarica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Tenthredininae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: poplavni logi, svetli gozdovi, mejice, travniki z visokimi steblikami

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: so precej veliki in po obarvanosti spominjajo na prave ose. Glava in oprsje sta bleščeče črna, čeljusti in ustnice so skoraj v celoti rumene, pri samicah je rumeno tudi zatilje. Tipalnice so členaste, črne. Na oprsju so pogoste prečne rumene črte. Krila so pri samicah rahlo rjavkasta, pri samcih skoraj prosojna, s črno, ozko pterostigmo (obarvano žilno okence) in okrepljenim, rjavim kostalnim delom. Zadek je črn s širokim, prečnim rumenim pasom in rumeno konico. Noge so prav tako rumene, s črnimi črtami po sprednjih stegencih in golenih, zadnje noge so po zgornji strani skoraj v celoti črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od konca aprila nekje do junija, lahko tudi do sredine avgusta. Večinoma se zadržujejo na socvetjih kobulnic (Apiaceae), kjer plenijo manjše žuželke, hranijo pa se tudi s pelodom in nektarjem. Ličinke (pagosenice) živijo na kalini (Ligustrum vulgare), s katero se prehranjujejo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): šentjanževkina listarica* (Tenthredo zona) - deteljičina listarica* (Tenthredo notha) - deteljičina listarica* (Tenthredo arcuata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti