Velika kamnica* (Ecdyonurus torrentis)

  • Domov
  • Velika kamnica*

Družina: ploskoglavke* (Heptageniidae)

Red: enodnevnice (Ephemeroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-14 mm (telo); 23-35 mm (razpon kril)

Razširjenost: pogosto do raztreseno

Življenjski prostor: ličinke: bistri in hitro tekoči potoki, prodna mesta rek; odrasli osebki: poplavni logi ob vodah

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je krepko, večinoma rdeče- ali sivorjavo. Oči so pri samcih na zgornji strani "turbansko" povečane (izbuljene), temne. Oprsje je pri samcih skoraj črno, pri samicah temnorjavo. Sprednja krila so precej velika, prosojna, fino drobno mrežasto žilnata, zadnja krila so mnogo manjša, s temnejšim, zabrisanim robom. Zadek je večinoma rdečerjav, s temnejšimi pasovi, ki so ob bočni strani trikotno razširjeni. Na koncu zadka se nahajata 2 dolga, nitasta izrastka (cerka). Noge so večinoma svetle s temnejšimi lisami, pri samcih so sprednje noge močno podaljšane, temne.

 

Subimago: od spolno zrelih osebkov se loči po rahlo mlečno, marmornato obarvanih sprednjih krilih, ki imajo temne konice in dva srpasta pasova.

 

Ličinke: telo je plosko, v sprednjem delu razširjeno, temnorjavo marmorirano in lisasto. Glava je eliptična, ščitasta, v sprednjem delu temna, v zadnjem svetla, z velikimi očmi, ki so nameščene na zgornji strani glave. Oprsje (toraks) je svetlo, ob straneh podaljšano v "krpata" izrastka (značilno samo za ta rod!). Zadek je vitek, ožji od oprsja, temen s svetlejšimi, "sedlastimi" predeli v sprednjem in zadnjem delu, v sprednjem delu s 7. listastimi trahealno-škržnimi izrastki. Na koncu zadka so 3 nitasti izrastki (cerki), ki so svetli. Noge imajo izrazito sploščena stegenca, z značilno marogastimi vzorci (večina ličink tega rodu ima zelo podoben vzorec na nogah).

 

Obnašanje in razvoj: letno se navadno pojavlja le ena generacija. Odrasli so aktivni od maja do septembra, lahko se pojavijo že ob koncu marca, začetku aprila. Pogosto lahko opazimo subimage (neodrasle krilate osebke), ki se pred zadnjo levitvijo zadržujejo v nizki podrasti ali pod listi dreves. Ploske ličinke so prilagojene na življenje v hitro in srednje tekočih vodotokih (reofilne vrste), kjer živijo pod kamni, lahko tudi hitro zaplavajo. So zelo gibčne, hranijo se večinoma z organskim drobirjem, ki ga postrgajo s kamnov.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jesenska kamnica* (Ecdyonurus venosus) - svetlolisasta kamnica* (Ecdyonurus forcipula) - navadna majevka* (Ephemera vulgata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti