Navadna peščena grebača* (Ammophila sabulosa)

  • Domov
  • Navadna peščena grebača*

Družina: ose grebače (Sphecidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 18-23 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetla in suha (peščena) mesta, gozdni robovi, robovi travnikov

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki in veliki, prepoznavni so po bleščeče črnem telesu in delno oranžnordečem zadku. Glava je ozka, s krepkimi čeljustmi, oči so velike, temne, tipalnice so nitaste, črne, tako dolge kot oprsje, ki je prav tako črno, poraslo z rumenkastimi ščetinami. Krila so ozka, motno rumenkasta, dobro ožiljena, mnogo krajša od zadka. Zadek je vitek, dolg, prva segmenta sta tanka, dolga in se postopoma razširita v betičast, na koncu koničast zadek, ki je v sprednjem delu oranžno rdeč, večji del zadka (vsaj trije segmenti) je črn in rahlo modrikasto nadahnjen. Noge so dolge in vitke, v celoti temne, z rahlo srebrnkastim leskom, sprednje noge so delno grabilne, goleni in stopalca so porasla z mehkimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih, toplih dneh, pojavljajo se nekje od konca pomladi do začetka jeseni. Samice izkopljejo do 8 cm dolg rov v peščena tla, na koncu katerega je zarodna kamrica z jajčecem (takih gnezd je lahko tudi več). Jajčece izleže na uplenjeno in omrtvičeno gosenico, s katero se kasneje prehranjuje ličinka, ki je parazitoid. V posamezen rov lahko samica zvleče tudi po več deset omrtvičenih gosenic s katerimi se ličinka počasi hrani in se na koncu razvoja tudi zabubi. Kot plen samice lovijo večinoma gole gosenice sovk (Noctuidae) in pedicev (Geometridae), ki jih z močnimi čeljustmi zvlečejo ritensko v rov. Letno se lahko pojavljata po dve generaciji. Včasih samice zasedejo gnezda sovrstnic, pri čemer lahko ukradejo plen (kleptorazitizem) ali pa odstranijo jajčece in ga nadomestijo z lastnim. Samice imajo želo s pomočjo katerega omrtvičijo plen, lahko pa tudi pičijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): resavska peščena grebača* (Ammophila pubescens) - poljska peščena grebača* (Ammophila campestris) - kratkopecljata peščena grebača* (Podalonia affinis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti