Panonski poljski kozliček (Pedestredorcadion pedestre / Dorcadion pedestre)

  • Domov
  • Panonski poljski kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lamiinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-15 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: suha, sončna mesta, obrobja peščenih njiv, obronki gozdov, suhi travniki, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: domnevno izumrla vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej prepoznavni kozlički. Telo je bleščeče črno z belo črto na stičišču pokrovk ter rdečimi nogami. Glava je črna (včasih z belo črto po osrednjem delu), navzdol usmerjena, rahlo dlakava, fino drobno luknjičasta. Tipalnice so krepke, z debelimi členki, bazalni členek je rdeč, ostali so črni. Oprsje je kvadratasto, širše kot je pa dolgo, ob zunanjem robu rahlo širokotrnato izbočeno, posejano z grobimi jamicami, pogosto z vzdolžno osrednjo belo črto, ki se nadaljuje na pokrovke. Te so podolgasto eliptične, bleščeče črne, gladke, s širokima brazdama vzdolž zunanjega dela, večinoma le z osrednjo belo črto, včasih so konice pokrovk belo obrobljene redko pa so prisotni še široki, poprhnjeni belkasti pasovi v spodnjem delu pokrovk (predvsem pri samicah). Noge so krepke, gosto prileglodlakave, rdeče, le stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je bila v preteklosti v regiji precej pogosta, predvsem na peščenih kmetijskih površinah, a je v zadnjih letih zaradi intenzivnega kmetovanja močno nazadovala, marsikje celo izginila. Odrasli se pogosto "sprehajajo" po golih tleh, zato so izpostavljeni vozilom in mnogo osebkov je končalo pod kolesi traktorjev in avtomobilov. Aktivni so od spomladi do jeseni, predvsem v toplih, sončnih dneh. Hranijo se s travami, včasih so povzročali tudi škodo na nekaterih pridelkih (npr. na pesi).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): primorski poljski kozliček (Pedestredorcadion arenarium) - južni poljski kozliček* (Pedestredorcadion scopolii).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti