Rdečedlakavi kozliček (Pyrrhidium sanguineum)

  • Domov
  • Rdečedlakavi kozliček

Družina: kozlički (Cerambycidae: Cerambycinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-12 mm

Razširjenost: redko do lokalno

Življenjski prostor: svetli listnati gozdovi, grmovnata območja, mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: skoraj v celoti žametno rdečedlakavi. Glava je črna, dokaj kratka, tipalnice so črne, dolgočlenaste, pri samicah segajo nekje do polovice zadka, pri samcih so tako dolge kot telo. Oprsje je v osnovi temno, gosto prekrito z rdečimi dlakami, širše kot je dolgo, ob straneh nekoliko trnato izbočeno. Pokrovke so v osnovi rumenordeče ali rumenorjave, prav tako gosto prekrite z rdečimi dlakami, ob straneh skoraj do konca ravne, pogosto z neopaznim, vzdolžnim grebenom. Noge so krepke, črne, stegenca so odebeljena.

 

Obnašanje in razvoj: pojavlja se na bolj gričevnatih predelih, nekje od aprila do junija. Vrsta je vezana na svetle listnate gozdove. Odrasli se zadržuejjo po drevju, kjer se hranijo z listi in poganjki. Ličinke (ogrci) živijo pod lubjem ali v starem lesu različnih dreves in so ksilofagne. Razvoj traja nekje 1-2 leti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnorobi vitki kozliček* (Anastrangalia dubia) - opečnordeči vitki kozliček (Stictoleptura rubra) - ognjeni hrošči (Pyrochroidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti