Rdečekrila piratka* (Peirates hybridus)

  • Domov
  • Rdečekrila piratka*

Družina: roparske stenice (Reduviidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-14.5 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: travniki, mejice, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno, nekoliko plosko, pokrovke so živordeče ali oranžnordeče s črnimi lisami. Glava je koničasta, črna, z dolgim, koničastim kljuncem (ta je zložen pod telo), tipalnice so dolgočlenaste, dokaj dolge, oči so nekoliko "izbuljene", črne. Oprsje je nekje na spodnji tretjini zoženo in navidez predeljeno, spodnji del je širši in ožji od zgornjega. Pokrovke so rdeče do oranžno rdeče s po tremi, različno velikimi črnimi lisami med katerimi so tudi svetlejši predeli, opnast del pokrovk je temen. Noge so krepke, črne, prednja stegenca so odebeljena, prednje goleni so gosto porasle s ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: ta plenilska stenica se večinoma zadržuje na tleh ali v nizki podrasti, pa tudi med travno rušo (pogosto v listnih rozetah rastlin), kjer pleni manjše žuželke in druge členonožce. Upleni jih s pomočjo prednjih grabilnih nog, žrtev pa ubije s pomočjo ostrega kljunca (pik je boleč tudi za človeka) in ga nato izsesa. Aktivna je predvsem ponoči, a se pojavlja tudi v toplejših, sončnih dneh. V Sloveniji je pogostejša v zahodnem in osrednjem delu. Mlade nimfe se pojavijo nekje v juniju, juliju, prezimijo kot odrasli, ki se pojavijo že v marcu.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdeči nosan (Rhynocoris iracundus) - tamariskova roparska stenica (Callistodema fasciata) - nekatere vrste iz družine gozdni tekači (Lygaeidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti