Črni nosan (Rhynocoris annulatus)


Družina: roparske stenice (Reduviidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 12-15 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: travniki, mejice, grmovna mesta, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej krepka stenica, z dolgim, temnim kljuncem. Telo je skoraj v celoti bleščeče črno, le rob zadka (koneksivum) in noge so rdeče-črno pasaste. Glava je ozka, tipalnice so dolgočlenaste, dokaj dolge. Oprsje je dvodelno, v sprednjem delu majhno, v zadnjem delu šioroko in nekoliko grbasto. Pokrovke in membranast del so bleščeče črne, z vidnimi žilami. Zadek je črn, le zunanji rob je ostro sploščen, črno-rdeče pasast. Noge so vitke in dolge, sprednja in zadnja stegenca so rdeče-ćrno pasasta, srednja stegenca so črna, goleni so rdeče, le v zgornjem delu s črnim pasom.

 

Obnašanje in razvoj: izrazito plenilska žuželka katere pik s kljuncem je zelo boleč (!). Prednje noge so grabilne in omogočajo lovljenje in držanje plena. Zadržujejo se na sončnih mestih, pogosto na cvetovih rastlin ali nizkih vejah dreves ter grmov, kjer iz preže lovijo manjše členonožce, predvsem žuželke, ki jih izsesajo s pomočjo krepkega kljunca. Ličinke so podobne odraslim osebkom, le da nimajo razvitih kril, njihov zadek pa je precej širok, ob robu bolj rdečkast. Tudi one plenijo manjše žuželke.

Vrsta je v Sloveniji pogostejša v zahodnem delu, predvsem na kraško-istrskem območju, drugod je zelo redka ali celo manjka.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdeči nosan (Rhynocoris iracundus) - rdečkasti nosan* (Rhynocoris rubricus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti