Sivkasti roparček* (Coranus griseus)

  • Domov
  • Sivkasti roparček*

Družina: roparske stenice (Reduviidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: nekoliko bolj sveža, prodnata tla, travniki, grmovna mesta, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: ploske, dokaj vitke stenice, pretežno sivkasto-, redkeje rumenorjavo obarvane, porasle z dlačicami. Glava je ozka, vitka, z dolgim, rahlo srpastim kljuncem, ki je zložen pod telo. Tipalnice so dolgočlenaste, svikastorjave, na konicah členkov nekoliko pasaste. Oprsje je dvodelno, sprednji den je zožen, kvadratast, pogosto z majhnimi, črnimi črticami, zadnji del je trapezasto razširjen in nekoliko izbočen. Ščitek (scutellum) je črnikast, s svetlejšim, jezičastim vrhom. Pokrovke so sivorjave, ožje od zadka, membranast del je večinoma zelo temen, skoraj črn, prehod med obema deloma je valovito obrobljen. Zadek je ob robu ostro plosko razširjen, temno pasast. Noge so dolge, vitke, dlakave, sivkastorjave, stegenca so pasasta, sprednja so nekoliko krepkejša od ostalih.

 

Obnašanje in razvoj: plenilska vrsta, ki se večinoma zadržuje na tleh. Aktivno lovi manjše členonožce, predvsem žuželke in njihove ličinke. Ubije jih s pomočjo kljunca, katerega vbode v žrtev in jo nato izsesa (vbod je za človeka tudi dokaj boleč!). Vrsta je pogostejša v toplejših delih zahodne Slovenije.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): polkrili roparček* (Coranus subapterus) - grčavi roparček* (Coranus tubercullifer).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti