Mesarska muha - skupina (Sarcophaga s. lat., incl. S. carnaria)

  • Domov
  • Mesarska muha - skupina

Družina: mesarske muhe (Sarcophagidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-20 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: svetli gozdovi, mejice, travniki, ruderalne površine, v bližini stavb

Ogroženost vrste: vrste niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po črnikastem do sivkastem telesu in značilno svetlo lisastem zadku, ki spominja na šahovnico. Glava je večinoma svetla s temno osrednjo črto, oči so velike, rdeče. Tipalnice so kratke, z daljšimi nitastimi izrastki (ariste). Oprsje je bleščeče črno, vzdolžno svetlo sivkasto črtasto (črte so lahko tudi temne, neizrazite), poraslo z nazaj štrlečimi, dolgimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, ovalen, sivkast in večinoma črtast. Zadek je podolgasto trikoten, črn, s svetlo karirasto risbo (lise so kvadrataste in cik-cakasto razporejene po segmentih), na koncu zadka se nahajajo toge, štrleče ščetine. Noge so črne, ščetinaste, z velikimi, svetlo obrobljenimi blazinicami (pulvili) na krempeljcih.

Skupina je zelo številčna in med seboj so vrste izjemno podobne, zato je brez natančnejšega pregleda osebkov določitev skoraj nemogoča! Med najpogostejše sodi siva mesarska muha (Sarcophaga carnaria).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih dneh nekje od pozne pomladi do začetka jeseni. Samice imajo zelo občutljiv voh in zaznajo razpadajoče meso že na večje razdalje. Nanj izležejo številna jajčeca, iz katerih se dokaj hitro izležejo bele ličinke (žerke), ki živijo in se hranijo z razpadajočim mesom.

 

Podobne vrste: nekatere vrste iz družine goseničark (Tachinidae) in pravih muh (Muscidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti