Bakreni krešič (Carabus cancellatus)

  • Domov
  • Bakreni krešič

Družina: krešiči (Carabidae: Carabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 17-32 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: različni gozdovi, nekoliko vlažnejši travniki, ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, bakreno kovinsko bleščeči z zelenkastim leskom. Glava je ozka, dolga, čeljusti so krepke, ukrivljene, ustnice so dvojne. Tipalnice so precej dolge, a krajše od telesa, temne, le bazalni členek je rdečkast. Oprsje je dokaj veliko, ščitasto, v srednjem delu najširše, v spodnjem delu ob straneh podaljšano v stranske krpe, na zgornjem robu konkavno, fino drobno luknjičasto. Pokrovke so podolgasto ovalne, vzdolžno rebraste (primarna rebra so cela, sekundarna rebra so prekinjena, črtkana), v spodnji tretjini najširše in kratko koničaste. Noge so bleščeče črne, le stegenca so včasih večji del rdečkasta.

 

Obnašanje in razvoj: dokaj pogost krešič, ki živi večinoma na tleh. Čez dan se le redko pojavlja in se skriva v štorih ali pod trhlimi vejami. Večinoma je nočno aktiven, ko pleni manjše nevretenčarje, zelo pogosto tudi polže slinarje. Odrasli so aktivni od maja do junija oz. do avgusta. V nevarnosti lahko uščipnejo in izločijo smrdljivo tekočino. Ličinke so prav tako plenilske in živijo na tleh. Nova generacija se pojavi nekje v začetku jeseni in nato tudi prezimi, pogosto prezimijo v parih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): njivski krešič* (Carabus arvensis) - zrnasti krešič (Carabus granulatus) - ozkorebrasti krešič* (Carabus monilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti