Mali moškatnik (Calosoma inquisitor)

  • Domov
  • Mali moškatnik

Družina: krešiči (Carabidae: Carabinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 13-22 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, gozdni robovi, mejice, ekstenzivni travniki, grmovna mesta, okrasni vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kovinsko bakrenozeleno ali temno, pogosto z zelenkastim ali rahlo vijoličastim leskom. Glava je dokaj velika, z nekoliko izbuljenimi očmi ter precej velikimi čeljustmi. Tipalnice so temne, dolgočlenaste, segajo do ramenskega dela pokrovk. Oprsje je ob straneh zaokroženo, v spodnjem delu zoženo, nekoliko ščitasto, mnogo širše kot je dolgo. Pokrovke so skoraj kvadrataste, le malo daljše kot so široke, v spodnjem delu rahlo koničaste, včasih ozko svetlo obrobljene, s številnimi vzdolžnimi, drobno jamičastimi linijami (na 4., 8. in 12. vmesni liniji so nekoliko večje, zelenkaste jamice). Noge so krepke in dokaj dolge, temne, zadnje goleni se končaji z daljšim, ostrim trnom.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta živi predvsem v grmovju ali po drevju, občasno tudi na tleh in v travi in so zelo dobri letalci (polpokrovki med seboj namreč nista zrasla kot pri večini vrst krešičev). Odrasli so aktivni od maja do julija. So zelo spretni plenilci, lovijo različne žuželke, predvsem gosenice in druge ličinke. V nevarnosti se postavijo v varovalno, pokončno držo, pri čemer razprejo čeljusti, s katerimi lahko močno uščipnejo. Njihove ličinke živijo na tleh in so prav tako plenilci manjših žuželk in njihovih ličink. Ponekod po Evropi je vrsta zaradi intenzivnega gospodarjenja z gozdovi precej nazadovala.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki moškatnik (Calosoma sycophanta) - zlatopikasti moškatnik* (Calosoma auropunctatum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti