Rumenonogi glavotaj* (Cryptocephalus flavipes, incl. C. bameuli)

  • Domov
  • Rumenonogi glavotaj*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Cryptocephalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, logi z bogato vegetacijo, grmovna mesta, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, bleščeče črni hroščki z rumenkastimi nogami, samice so precej večje od samčkov. Glava je drobna, skrita pod oprsje, skoraj v celoti rumenkasta, le na zgornji strani črno obrobljena, oči so temne, dokaj velike. Tipalnice so zelo dolge, vitke, prvi členki so rumenkasti, ostali so temni. Oprsje je široko trapezasto, pri samicah nekoliko bolj zaobljeno, gladko, ozko svetlo obrobljeno, nekoliko širše od ramenskega dela pokrovk. Pokrovke so skoraj kvadrataste, fino vzdolžno drobno jamičaste, bleščeče, v zgornjem delu ob robu rahlo ugreznjene, večinoma ozko svetlo obrobljene. Noge so rumenkaste, stegenca in stopalca so večinoma nekoliko bolj temna ali temno lisasta.

Pri zelo podobni vrsti C. baumeli je pri samicah glava v sprednjem delu ob očeh in na zgornjem delu črno obrobljena, osrednji rumeni del je podoben črki T. Svetla (rumena) obroba na oprsju sega le nekje do polovice, oprsje je tako široko kot ramenski del pokrovk.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila do avgusta, večinoma se zadržujejo v gosti podrasti na senčnih mestih. Hranijo se z listi nekaterih dreves in grmov, pa tudi z nektarjem. Ličinke so prav tako rastlinojede.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vitki glavotaj* (Cryptocephalus exiguus) - jelov glavotaj* (Cryptocephalus quadripustulatus) - okasti glavotaj* (Cryptocephalus ocellatus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti