Črnikasta grizlica* (Dolerus (Poodolerus) nigratus s. lat.)

  • Domov
  • Črnikasta grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Selandriinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-10 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, mejice, grmovna mesta, travniki, močvirna mesta

Ogroženost vrste: vrste verjetno niso ogrožene

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: gre za med seboj zelo podobne vrste (podrod Poodolerus), ki imajo črno obarvano telo in prosojna krila z veliko, črno pterostigmo. Razlikovanje med vrstami je zelo težavno in je potrebno pregledati spolne znake.

Glava je široka z velikimi, črnimi očmi, po temenski strani grobo drobno jamičasta, očesca (ocelli) so dobro razvita. Tipalnice so temne, prva dva členka sta mnogo krajša od ostalih. Oprsje je v osrednjem delu drobno jamičasto (rob mezoskutuma), ob robovih gladko, dokaj veliko. Žile na sprednjih krilih: 2r-m večinoma manjka - analna prečna žila je upognjena pod kotom in se nahaja nekje na zadnji tretjini analne celice. Zadek je črn, podolgovat, večinoma krajši od kril. Noge so v celoti temne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so večinoma aktivni nekje od aprila do avgusta, hranijo se z drevesnimi sokovi in nektarjem. Ličinke (pagosenice) večinoma živijo in se hranijo s specifičnimi vrstami rastlin. Pogosto so rumenkaste ali sivkaste, posejane s pegami, gole, z veliko, večinoma rumenkasto glavo, ki ima temne lise.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črna grizlica* (Dolerus niger) - bleščeča grizlica* (Dolerus nitens) - drobnonoga grizlica* (Dolerus picipes) - vitka grizlica* (Dolerus aeneus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti