Ratzeburgova kamelovratnica* (Puncha ratzeburgi)

  • Domov
  • Ratzeburgova kamelovratnica*

Družina: kamelovratnice (Raphidiidae)

Red: kamelovratnice (Raphidioptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli listnati in iglasti gozdovi, gozdni robovi, stari sadovnjaki, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: ogroženost vrste je premalo znana



Prepoznavanje

Odrasli osebki: prepoznavni so po ozkem in podolgovatem oprsju, ki se skupaj z glavo lahko dvigne in upogne. Glava je podolgasto trikotna, pri dnu "pecljata", v celoti bleščeče črna, drobno jamičasta, oči so temne, nameščene ob straneh. Tipalnice so nitaste, srednje dolge, temne, na spodnjem delu rumenkaste. Oprsje je vitko, podaljšano, motno črno s sivkastim do modrikastim poprhom, ob straneh rjavkasto obrobljeno. Ščitek (scutellum) je srčasto trikoten, rahlo grbast, motno sivkast in z rumenkasto liso. Krila so prosojna, v mirovanju strehasto zložena vzdolž zadka, krepko ožiljena, z ozko, podolgovato rumenkasto pterostigmo (obarvano žilno okence), ki jo tvorita dve celici. Zadek je motno črnikast s sivkastim odtenkom, s svetlejšimi lisami vzdolž bočne strani, segmenti so svetlo obrobljeni. Pri samici je zadek podlajšan v dolgo, nitasto leglico (ovipozitor). Noge so vitke, rumenkasto rjave, le stegenca so temnosiva.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so spretni plenilci manjših žuželk, ki jih uplenijo s pomočjo vitkega in gibčnega glavoprsnega predela. Pojavljajo se nekje od maja do junija, zadržujejo se predvsem v krošnjah dreves in grmov. V povprečju živijo 3 do 4 tedne, samčki nekoliko manj od samičk. Po parjenju izleže samička z dolgo leglico jajčeca pod skorjo dreves. Ličinke so vitke, rjavkaste, s krepkejšo glavo in oprsjem, ki je kot pri odraslih izredno gibčno in se lahko pravokotno upogne. Tudi one plenijo drobne žuželke, večinoma živijo pod skorjo dreves, redkeje na površini. Njihov razvoj traja 2 do 3 leta, prezimijo kot ličinke, spomladi se zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): mnogožilna kamelovratnica (Phaeostigma notata) - črnovrata kamelovratnica* (Venustoraphidia nigricollis) - rumenonoga kamelovratnica* (Dichrostigma flavipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti