Valovitorobi borovničev pedic* (Cepphis advenaria)

  • Domov
  • Valovitorobi borovničev pedic*

Družina: pedici (Geometridae: Ennominae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 23-26 mm (razpon kril)

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli gozdovi, predvsem rastišča borovnic in nizkih robid

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krila so v osnovi rumenkastorjava, z rahlo valovitim robom (predvsem na zadnjih krilih), s širokim, bolj ali manj izrazitim osrednjim pasom, ki je temno obrobljen in se razteza čez oba para kril (na diskalnem delu zadnjih kril je črna pika), na sprednjih krilih je koničast, na zadnjih krilih bolj valovit. Obrobni del kril je svetlejši, z rumnkastorjavimi, zabrisanimi lisami in drobnimi prečnimi črticami. Spodnja stran kril je prav tako rumenorjava, s temnorjavo vzdolžno linijo, ki poteka čez osrednji del obeh parov kril.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do avgusta, čez dan se zadržujejo v podrasti ali na spodnji strani listov po drevju in grmovju. Pretežno so nočno aktivni. Gosenice so rdeče- ali sivorjave, s trikotnim vzorcem na osrednjem delu hrbta, ki je v sprednjem delu belo obrobljen. Hranijo se z listi in mladimi poganjki borovnic (Vaccinium myrtillus), robid (Rubus spp.), ponekod pa tudi z navadno črnogo (Actaea spicata).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvočrtasti polmesečasti pedic (Selenia lunularia) - tričrtasti polmesečasti pedic (Selenia dentaria) - jesenski zobnik (Ennomos autumnaria).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti