Ozka kratkokrilka* (Ischnodemus sabuleti)

  • Domov
  • Ozka kratkokrilka*

Družina: gozdni tekači (Lygaeidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: obrežna vegetacija, močvirni predeli, trstičevja in rogozovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je črnikasto, podolgasto, vitko, pojavljajo se kratkokrili (mikropterni) osebki in (makropterni) osebki z normalno razvitimi krili oz. pokrovkami. Glava je široka, kratka, s črnordečimi očmi, tipalnice so temne, dolgočlenaste, končni členek je rahlo obetičast. Oprsje (pronotum) je polkrožno zvonasto, nebleščeče, rahlo bradavičasto, sivočrno, le po spodnjem robu rjavkasto in ob straneh rahlo krilato. Pokrovke so pri "dolgokrilih" osebkih svetlo do rumenorjavkaste, s svetlejšimi in temnejšimi lisami, tudi opnast del kril je rjavkast s temnejšimi žilami. Pri "kraktkokrilih" osebkih segajo pokrovke nekje do tretjine zadka, ki je nebleščeče črn, pokrovke so kremaste s črnim, polkrožnim vzorcem. Stegenca nog so temna, ostali členki nog so rjavkasti.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo večji del leta, predvsem na bolj senčnih in nekoliko vlažnejših mestih, predvsem na listih trstičevja in sladike (Glyceria spp.). Prezimijo lahko kot odrasli osebki ali kot nimfe. Po parjenju, ki je nekje v maju, izležejo samice skupinice jajčec po 3 do 4 na bilke trav. Nekje julija se pojavi nova generacija. Ličinke imajo rdečkast zadek s temnim vzorcem. V določenih obdobjih se lahko pojavljajo zelo številčni roji.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kvadratasta kratkokrilka* (Ischnodemus quadratus) - kratkokrila vitka stenica (Dimorphopterus blissoides) - vitka stenica (Dimorphopterus spinolae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti