Prosojna sneženka* (Rhagonycha translucida)

  • Domov
  • Prosojna sneženka*

Družina: mehkokrilci (Cantharidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: redko do raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, ruderalne površine, mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, skoraj v celoti oranžno do rdečeoranžno obarvano, pokrovke so bolj rjavkaste. Glava je v celoti oranžnordeča, le oči so temne, precej izbuljene. Tipalnice so členaste, daljše od oprsja, v spodnjem delu svetlejše, v zgornjem delu nekoliko temnejše. Oprsje je zaokroženo, nekoliko prosojno obrobljeno, proti glavi rahlo zoženo, v spodnjem delu je ravno, neizrazito temno lisasto. Pokrovke so podolgaste, ob robovih ravne, rumenkastorjave (proti konicam nekoliko temnejše), prileglo kratkodlakave, pri dnu zaokrožene in nekoliko razširjene, brez črnih konic. Noge so enovite oranžnordeče.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do julija, pogosto se zadržujejo na cvetovih, kjer se hranijo z nektarjem, uplenijo pa tudi manjše žuželke. Ličinke živijo na tleh in prav tako plenijo manjše žuželke, predvsem njihove ličinke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): oranžna sneženka (Rhagonycha fulva) - črnoglava sneženka* (Rhagonycha nigriceps) - rdečkasta sneženka* (Cantharis rufa) - prikrita sneženka* (Cantharis cryptica).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti