Drobna stebelna grizlica* (Cephus pygmaeus)

  • Domov
  • Drobna stebelna grizlica*

Družina: stebelne grizlice (Cephidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, mejice, žitna polja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, bleščeče črno z rumenimi lisami. Glava je črna, v zadnjem delu nekoliko konkavna, oči so črne, ustni deli so rumeni. Tipalnice so nitaste, drobnočlenaste, v zgornjem delu betičasto razširjene (pri zelo podobni razcepljeni s. g.* so tipalnice bolj ali manj enakomerno široke). Oprsje je črno, z rumenim tankim pasom v osrednjem delu, rumen je tudi "vratni" členek. Krila so prosojna, kostalni (obrobni) del je krepak, temen in se nadaljuje v temno pterostigmo (barvno žilno okence). Zadek je vitek, enako širok od začetka do konca, z bočne strani rahlo stisnjen, na bazalnem delu z bolj ali manj trikotno rumeno liso in večinoma s po dvema širšima prečnima rumenima pasovoma v osrednjem delu ter dvema tanjšima rumenima pasovoma v zadnjem delu. Noge so rumene, le stegenca so po zgornji strani črna, zadnje goleni so vsaj z notranje strani v spodnjem delu črna ali pa so večji del črna (pri razcepljeni s. g.* so večinoma rumene, kvečjemu pri dnu črno pasaste), kaveljčka na zadnjem členku stopalc sta vzporedna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od maja do julija, pogosto se zadržujejo na rumenih cvetovih rastlin (predvsem zlatic in nebinovk), kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Ličinke živijo v bilkah različnih trav in nekaterih žitaric (občasno so lahko škodljive).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): razcepljena stebelna grizlica* (Cephus spinnipes) - trstna stebelna zavrtačica* (Calameuta filiformis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti