Dlakavooka vrtna trepetavka* (Syrphus torvus)

  • Domov
  • Dlakavooka vrtna trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-12 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, mejice, obronki gozdov, ruderalne površine, vrtovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vrsta je zelo podobna drugim vrtnim trepetavkam* (Syrphus spp.), od katerih se dobro loči po kratkodlakavih očeh (pri ostalih vrstah tega rodu so oči gole). Glava je spredaj rumena, oči so rdečerjave, velike, pri samcih se stikajo, pri samicah so odmaknjene. Tipalnice so betičaste, temne. Oprsje je bakrenasto, ob straneh poraslo z rumenkastimi dlakami, v sredini bleščeče. Ščitek (scutellum) je polkrožen, precej velik, rumen. Krila so prosojna, pterostigma je zelo ozka, rjavkasta. Zadek je rumen s črnimi pasovi, prvi pas ima dve rumeni lisi, druga dva sta v sredini rahlo koničasta, valovita, z ravnim spodnjim robom. Noge so rumenkaste, stegenca so na bazi temna, tudi stopalca so večinoma temna.

Vrste iz rodu vrtna trepetavka* (Syrphus spp.) so na terenu le težko določljive.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od marca do septembra, predvsem v sončnih dneh, ko posedajo po cvetovih in ližejo nektar. Ličinke živijo na tleh in rastlinah, hranijo se z listnimi ušmi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): druge vrste vrtnih trepetavk* (Syrphus spp.) - temna trepetavka* (Epistrophe melanostoma) - grozdičevna trepetavka* (Epistrophe grossulariae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti