Velika črna govnarica* (Cordilura ciliata)

  • Domov
  • Velika črna govnarica*

Družina: govnarice (Scathophagidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-9 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, gozdni robovi, čistine, močvirni predeli

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj vitki, črno obarvani, z dolgimi nogami in umazano rjavkastimi krili. Glava je v frontalnem delu belkasta s črnosivo temensko progo, oči so velike, rdeče in belo obrobljene, razmaknjene, tipalnice so precej kratke, betičaste, ariste (nitasti izrastek) so peresasto dlakave. Oprsje je bleščeče črno, večinoma s svetlo vzdolžno progo, poraslo z maloštevilnimi, dolgimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je polkrožen, bleščeče črn, z dvema (!) paroma dolgih ščetin. Krila so umazano rumena, na konicah niso posebej zatemnjena. Zadek je v sprednjem delu zelo vitek, proti koncu se močno razširi in je pogosto lokasto ukrivljen, bleščeče črn, porasel z dolgimi ščetinami, pogosto s srebrnkastim poprhom. Noge so dolge, bleščeče črne, ščetinasto dlakave, stegenca so krepkejša, sprednja stegenca so v spodnjem delu gosto porasla s svetlimi, dolgimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do oktobra, pogosto se zadržujejo med pritlično vegetacijo. Radi posedajo tudi po listih, kjer se sončijo oz. odganjajo tekmece in lovijo manjše leteče žuželke. Ličinke živijo v steblih šašev in trstičja.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vitkonoga črna govnarica* (Cordilura picipes) - belonoga črna govnarica* (Cordilura albipes) - številne druge vrste tega rodu.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti