Skotov krinkarček* (Macropsis scotti)

  • Domov
  • Skotov krinkarček*

Družina: mali škržatki (Cicadellidae: Macropsinae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-5 mm

Razširjenost: raztreseno do redko

Življenjski prostor: svetli logi, med robidovjem

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, s krepkimi žilami na krilih in pokrovkah (obarvanost variira). Glava je dokaj debela, svetla, belkasta ali rumenkasta, večinoma s štirimi lisami na sprednjem delu. Oprsje je ščitasto polkrožno, sega nad glavo, večinoma svetlo s temno lisastim vzorcem. Ščitek (scutellum) je velik, trikoten, svetlo rumenkast, s prepoznavno "obrazno masko", ki jo tvorita črna obstranska trikotnika, dve črni piki in pogosto še osrednja vzdolžna črta. Krila so večinoma prosojna,  s temnimi, krepkimi žilami, notranji robovi klavusa (usnjati del) so temni. Zadek je prečno črno pasast. Noge so svetle, zadnje goleni so porasle s togimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: osebki se večinoma zadržujejo na robidah, predvsem na sinjezeleni robidi (Rubus caesius agg.), kjer sesajo rastlinske in sadne sokove na plodovih. Aktivni so od maja do oktobra, v nevarnosti lahko skočijo in poletijo. Ličinke se prav tako hranijo z rastlinskimi sokovi na robidah.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): koprivov krinkarček* (Macropsis scutellata) - jagodni krinkarček* (Macropsis fuscula) - nekatere vrste iz rodu Oncopsis.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti