Rjava minica (Serica brunnea)


Družina: skarabeji (Scarabaeidae) / Melolonthidae

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, peščena mesta, vrtovi, sadovnjaki, robovi gramoznic

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj čokati, rumeno- ali rdečerjavo obarvani. Glava je temna, ustni deli so svetli. Tipalnice so rumenkastorjave, pri samcih na vrhu pahljačasto sestavljene iz 3-4 dolgih členkov, pri samicah so nitaste. Oprsje je široko kvadratasto, nebleščeče rumenorjavo, z rahlo valovitim in ob straneh rahlo trnatim zgornjim robom, ob straneh zaobljeno. Ščitek je rjavkast, ozko trikoten. Pokrovke so ovalno podolgaste, proti dnu nekoliko razširjene, nebleščeče, vzdolžno jamičasto izbrazdane. Spodnji del telesa je rumenkastorjav. Noge so dolge, rjave, sprednje goleni se končajo z dvema temnejšima trnoma.

 

Obnašanje in razvoj: splošno razširjena vrsta, ki se pojavlja od junija do avgusta, posamični primerki že tudi prej. Aktivni so ponoči, privlačijo jih tudi luči. Ličinke živijo v tleh in so okrog 2 cm velike, hranijo se s koreninicami rastlin. Včasih lahko povzročijo škodo na kulturnih in vrtnih rastlinah.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): širokovrati listni hrošč* (Maladera holosericea) - junijski hrošč (Amphimallon solstitiale) - obrobljeni listni hrošč* (Omaloplia nigromarginata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti