Dristavični spreletavec (Leucorrhinia pectoralis)

  • Domov
  • Dristavični spreletavec

Družina: ploščci (Libellulidae)

Red: kačji pastirji (Odonata)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-39 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: mrtvice, manjše gramoznice z bogato vegetacijo

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: Natura 2000 vrsta; ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Samec: frontalni del glave je bel, oči so velike, temno modrordeče, na šivu se stikajo. Oprsje (toraks) je temno sivomodro s temnordečimi lisami. Krila so prosojna, le bazalni del zadnjih kril je temnorjav, pterostigma (obarvano žilno okence) je temna, kvadratasta, žile ob njej na konici so bele. Zadek je vitek, v sprednjem delu zožen, nad sredino nekoliko razširjen, z izrazito svetlo- do bledorumeno liso na 7. segmentu, temen, le sprednji del je po zgornji strani rjavordeče lisast (te lise so pri mladih samcih oranžnorumene). Izrastki na koncu zadka so črni in kratki.

 

Samica: ta je v osnovi temna, po zgornji strani oprsja in zadka ima rumene do oranžnorumene lise, ki na zadku segajo do 6. segmenta, lisa na 7. segmentu je nekoliko svetlejša. Bazalni deli kril so rumenkasti, na zadnjih krilih je ozek rjav trikotni bazalni del, žile ob pterostigmi so izrazitejše belo obarvane.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na evtrofne stoječe vode, predvsem mrtvice oz. njim podobne stoječe vode z bogato obrežno vegetacijo, ki jo največkrat tvorijo visoka šaševja (Magnocaricion). Kot velika večina spreletavcev (Leucorrhinia), je tudi ta vrsta povsod po Evropi močno nazadovala in je postala ogrožena predvsem zaradi izginjanja naravnih habitatov. Pogostejša je v severnejšem delu Evrope. Odrasli se pojavljajo v času od maja do začetka avgusta, samci pogosto posedajo na vejicah, od koder preganjajo tekmece. Ličinke so rjavkaste, kratkega, čokatega telesa, nekje 2 cm velike, s cerkastimi izrastki na zadku. Živijo v mezotrofnih vodah z bogato talno vegetacijo, kjer plenijo druge vodne živali. V vodah z ribami jih načeloma ni, kar je še en razlog, da je vrsta povsod nazadovala.

 

Podobne vrste: barjanski spreletavec (Leucorrhinia dubia) - mrtvični spreletavec (Leucorrhinia caudalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti