Močvirski murenček (Pteronemobius heydenii)

  • Domov
  • Močvirski murenček

Družina: poljski murni (Gryllide)

Red: kobilice (Orthoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7 mm

Razširjenost: lokalno do redko

Življenjski prostor: obrežja voda, ob mlakah, ribnikih, mrtvicah

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobni, v glavnem temno rjavo do rdeče črnorjavo obarvani. Glava je široka, z velikimi očmi, tipalnice so precej dolge, tanko nitaste, temne. Oprsje (ovratnik) je pogosto mehko ščetinasto dlakavo, neizrazito vzdolžno črtasto ali lisasto. Pokrovke pri samcih segajo skoraj do konice zadka in so na konicah zaokrožene, pri samicah so zelo kratke in so odrezane. Zadek je temen, štrleče mehkodlakav, pri samcih se konča z dvema nitastima cerkoma, pri samicah se konča z 2 do 3 mm dolgo leglico, ki je na vrhu priostrena in rahlo nazobčana. Noge so pri samcih krepke, še posebej zadnja stegenca so precej povečana, nekoliko lisasta, na golenih se z notranje strani nahajajo 4 dolgi trnati izrastki.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na vlažna mesta, pojavlja se večinoma ob vodah, v nizki obrežni vegetaciji. V preteklosti je v Sloveniji veljala za izredno redko, a so kasnejše raziskave pokazale, da je splošno razširjen v nekaterih delih osrednje in SV Slovenije. Večinoma živi na tleh in je rastlinojed, občasno upleni manjše živali. Odrasli so aktivni nekje od maja do oktobra, ličinke imajo 9 stadijev, preden se preobrazijo v odraslo žival. Oglašanje samčkov (stridulacija) je zelo prepoznavno, nežno in dokaj visoko, enakomerno cvrčanje, ki se ponavlja v krajših zaporedjih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): progasti močvirski murenček* (Pteronemobius lineolatus) - gozdni muren (Nemobius sylvestris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti